"Dette ska du äta om du har for mycket kroppsfett"

Justeringar av tarmfloran kan göra dig smalare och mindre svullen, visar ny forskning

Många svenskar vill ha en smal och vacker kropp, och startar därför ständigt nya dieter och träningsprogram. Tyvärr är det få som lyckas hålla nere vikten långsiktigt. Men rön från nyare forskning kan peka i rätt riktning.

- Människor varit besatta av tanken på att äta mindre, träna mer eller följa strikta dieter för att bli smalare i åratal, förklarar näringsexperten Christian Hartmann.

Men många har upplevt att det inte är så enkelt. Och ny forskning visar faktiskt att de har rätt. Det kan nämligen vara så att människor som håller sig smala livet ut har en helt annan sammansättning av tarmbakterier än de som har svårt att hålla vikten, berättar Hartmann:

- Studier visar att de som håller sig smala, trots att de inte äter särskilt hälsosamt, har en väldigt speciell sammansättning av bakterier i tarmen, som bidrar till att förändra sättet som fett lagras i magregionens celler.

Hartmann menar att vi helt enkelt inte är lika och att vi därför har helt olika förutsättningar för att gå ner i vikt. Vissa människor är mer benägna bli uppblåsta, särskilt i nedre delen av buken, än andra. Det kan bero på att bakteriemångfalden i deras tarmar är för låg, och att kroppen tar upp fett extra snabbt, menar han.

Men kunskapen vi får genom nyare forskning kommer att bidra till att förändra vår syn på kost och bantning, tror Hartmann.

Inte rätt framgångsmetod för alla

I det samhälle vi lever i upplever många en stor press kring utseende och hälsa. Vissa människor blir frustrerade för att de inte lyckas gå ner i vikt, även om de gör allt rätt.

Det finns nämligen inte ett sätt att minska i vikt som fungerar för alla. Och för den som lyckas gå ner några kilon ligger den verkliga utmaningen i att hålla kilona på avstånd, enligt professor Jøran Hjelmesæth i denna artikel i nättidningen.

Över 80 procent misslyckas med målet att starta en hälsosammare livsstil redan inom en månad. Många människor väger i slutändan mer än när de började. Detta är den berömda jojo-effekten.

Enligt Christian Hartmann och flera andra näringsexperter finns det en viktig orsak till detta, som relativt få känner till. För det är faktiskt svårare för överviktiga att gå ner i vikt än för de vars BMI ligger strax över det normala, förklarar han. Det handlar om tarmen och miljarderna av bakterier i vår tarmflora.

Ny forskning pekar i samma riktning

De senaste åren har det forskats mycket kring tarmen och vilken betydelse den har för olika delar av vår hälsa. Forskare har blanda annat påvisat sambandet mellan kost, tarmbakterier och metabol hälsa och visat att det finns speciella typer av bakterier i tarmen som är avgörande för att lyckas gå ner i vikt , enligt en studie från Lunds universtitet.

Christian Hartmann berättar om flera näringsstudier de senaste åren som pekar i samma riktning, nämligen att överviktiga har en naturlig tendens att lagra mer fett i bukvävnaden än smala människor, även om de äter exakt lika mycket mat. Detta bidrar också till att magen ser uppsvälld ut, förklarar han.

– Om en smal person äter en hamburgare med 350 kalorier och en överviktig person äter samma hamburgare, kommer den smala personen att lagra mindre fett i sina vävnader än den överviktiga. Resultatet är att den överviktiga går upp snabbare i vikt, trots att de äter exakt likadant.

Även om detta kan verka orättvist finns det en vetenskaplig förklaring, och därmed kanske också en lösning. Enligt experterna kan detta nämligen skyllas på tarmen.

Olika bakterieflora i tarmen

Flera studier tyder på att tarmfloran hos överviktiga personer skiljer sig från smala människor. Detta förklarar Karl Brunninger, specialist i tarmmikrobiologi. Det här handlar om bakteriell mångfald, och hur de olika tarmbakterierna samverkar.

Studier visar att överviktiga ofta har höga halter av bakteriestammen Firmicutes, som är kopplad till fetma. Samtidigt har de väldigt låga halter av den goda bakteriestammen Bacteroidetes, som hjälper till att förvandla vår mat till energi. Denna komposition bidrar till deras tendens att snabbt gå upp i vikt.

Denna kunskap ger oss möjlighet att förstå varför detta händer, och vad vi kan göra för att förhindra det – nämligen se till att vi får i oss tillräckligt med de goda bakterierna, som kan hjälpa oss att hålla oss smala.

De flesta är nu överens om att en frisk tarm är viktig för både vår fysiska och mentala hälsa. Och nu tror flera experter att det också kan vara en av nycklarna till en smalare kropp.

Kan ändras med rätt grepp

– Överviktiga personer har en tarmflora som gör att de mycket effektivt extraherar fett och socker från maten de äter, berättar gastroenterologen och författaren Dr. Will Bulsiewicz.

Detta är dåliga nyheter för folk som vill gå ner i vikt. Men det går att göra något åt det, anser han. Med rätt åtgärder kan vi gradvis förändra tarmfloran, genom att maximera de goda bakterierna och minimera de dåliga.

Experten inom internmedicin och dietisten Fedon Lindberg säger också att de senaste årens forskning som visar att tarmfloran påverkar vår ämnesomsättning, aptit och fettinlagring markant är spännande. Detta är temat i hans böcker "Naturligt smal med tarm i balans" och "Kokboken naturligt smal med tarm i balans". Här berättar han att den viktigaste orsaken till att dieter ofta misslyckas över tid har lite att göra med kalorier eller kaloriräkning. I grund och botten handlar det om vad som styr din aptit, och hur mycket du klarar av att bränna. Här spelar de bakterier vi har i kroppen, de flesta i tarmen, en viktig roll, enligt Lindberg – faktiskt ännu mer än både hormonbalans, aptit, ämnesomsättning och kroppsvikt.

Men när vi åldras blir det färre och färre av de goda bakterierna. Detta kan förklara varför många personer över 40 har ännu svårare att gå ner i vikt. Men om du tar rätt steg kan du faktiskt återställa en hälsosam mångfald av bakterier i din tarm, vilket kan hjälpa dig att hålla dig smal och frisk.

Slankare och mindre uppsvälld 

Allt fler människor har fått upp ögonen för probiotika under de senaste åren. Probiotika är mat för de goda bakterierna som vi alla har i våra tarmar, som påverkar både immunförsvar, hälsa och välbefinnande. Dessutom bidrar probiotika till att öka produktionen av magra proteiner och flera studier tyder på att probiotika kan spela en nyckelroll för att behålla den smala linjen.

I en fyra veckor lång studie upptäckte forskare att probiotika minskade viktökningen hos personer som dietade 1 000 extra kalorier per dag. En annan studie, publicerad i den prestigefyllda tidskriften Nature, visade att sex månaders probiotikatillskott resulterade i betydande viktminskning hos överviktiga personer. I en tredje studie tog 125 överviktiga kvinnor probiotikatillskott i tre månader. Kvinnorna som tog probiotika gick ner 50 % mer i vikt än kvinnorna i kontrollgruppen och fortsatte att gå ner i vikt även i underhållsfasen av studien.

Mycket forskning återstår, men det finns redan mycket bevis för att probiotika kan minska vikten och främja en smal kropp.

Sanningen om probiotikabranschen

Allt mer forskning stödjer de positiva effekterna av probiotika. Detta är därför en stor bransch som växer snabbt. Den globala marknaden för probiotika översteg 448 miljarder kr 2019 och förväntas växa med upp till 7,7 % under åren fram till 2025. Det är alltså en av de snabbast växande hälsomarknaderna, enligt Adroit Market Research. 

Utvecklingen går så snabbt att lagar och regler ännu inte har kommit ikapp. Förutom att det ger ett enormt urval för konsumenterna, betyder det tyvärr också att marknaden attraherar vissa producenter med oärliga avsikter. 

I en studie från 2016 genomförde forskare från University of California-Davis en DNA-analys av innehållet i 16 probiotiska produkter, innan de jämförde det med informationen på förpackningen. Endast en av produkterna innehöll de bakteriekulturer som anges på förpackningen, medan de andra innehöll helt andra typer av bakterier.

Även i skandinaviska undersökningar har det visat sig att det finns en bristande överensstämmelse mellan informationen på förpackningen och vad produkten faktiskt innehåller. Det norska livsmedelsverkets kontroller av kosttillskott visar på ett betydande inslag av oseriösa aktörer, enligt detta projekt som genomförts i samarbete med norska tullen och norska läkemedelsverket. Dålig märkning är också ett problem, och projektet slog fast att hälften av produkterna marknadsförs illegalt med medicinska påståenden. Detta ger goda möjligheter till vinst för oseriösa producenter. Undersökningar har visat att vissa typer av örtmedicin inte alls innehöll de örter som marknadsförs på förpackningen. I värsta fall kan de istället innehålla föroreningar från produktionsutrustning, eller andra örter eller ingredienser som kan skada konsumenten.

Olika bakteriekulturer

Eftersom tarmen innehåller flera miljarder bakterier finns det många olika bakteriestammar som kan användas i probiotika. Men alla har inte en dokumenterad effekt. Vissa leverantörer kan ge dig vad de lovar, medan andra lovar mer än de kan leverera.

För även om namnet på förpackningen låter bekant så är det faktiskt så att varje bakteriestam har olika varianter. Och som regel har inte alla dessa undersökts vetenskapligt. Vissa oseriösa leverantörer kommer därför att se hur de kan spara pengar genom att använda de odokumenterade varianterna, så att de kan sätta ett välkänt namn på förpackningen för att sälja produkten.

Andra saker som kan påverka resultatet är hur bakteriestammarna kombineras, och hur produkten produceras, förpackas, transporteras och lagras. För det är mycket som kan gå fel i hanteringen av de ömtåliga probiotiska bakterierna. En studie från 2018, publicerad i tidskriften Cell, visade att magsyra förstörde de probiotiska bakterierna hos 4 av 10 försökspersoner, innan de ens nådde tarmen.

I denna djungel av leverantörer, både seriösa och icke-seriösa, är det därför mycket viktigt som konsument att skaffa sig tillräckligt med kunskap för att kunna göra rätt val.

Nordisk leverantör betyder trygghet

Nutrinor AS är ett nordiskt företag, som ville hjälpa till att motverka denna tendens på marknaden. Syftet var att erbjuda ett säkert kosttillskott med noggrant utvalda och testade bakteriekulturer, som genom kliniska studier har visat sig ha en dokumenterad effekt på tarmhälsan. Resultatet är Prodiga – ett kosttillskott utvecklat i norden och i samarbete med en av världens främsta producenter inom probiotika.

Prodiga innehåller säkra och rena ingredienser som är noggrant testade och som uppfyller EU´s stränga krav på kvalitet och effektivitet. Den innehåller åtta olika bakteriestammar och fyra miljarder bakterier per kapsel, samt en patenterad formel med fem olika enzymer: Amylas, cellulas, lipas, proteas och laktas. Vart och ett av dessa enzymer har viktiga uppgifter i kroppen och hjälper till att bryta ner kolhydrater, fibrer, fett, proteiner och laktos. Dessutom tillsätts kalcium, vilket stärker enzymernas effekt, och stödjer en god tarmhälsa. Detta är en helt unik sammansättning som du inte hittar i några andra produkter idag.

Produktionen av Prodiga är föremål för strikta rutiner och god tillverkningssed (GMP-standard), och varje batch analyseras dessutom av en extern och oberoende tredje part, för att säkerställa kvaliteten. För att säkerställa att alla dessa aktiva substanser får önskad effekt i tarmen är rätt förpackningen helt avgörande. Probiotiska bakterier är mycket känsliga för yttre påverkan. En unik kapselteknologi skyddar bakterierna i Prodiga tills de når tarmen.

Hälsoeffekter

Flera kliniska studier visar att probiotika bör tas dagligen i minst fyra månader för full hälsoeffekt. Många kommer snabbt att märka en effekt när de börjar med Prodiga, medan att det för andra tar lite längre tid. Vår erfarenhet visar att de flesta upplever full effekt efter 12-16 veckor.

Tillgänglighet

Du kan endast beställa Prodiga direkt från Nutrinor, och inte i butik. Detta för att undvika dyra mellanhänder, så att priserna kan hållas nere, samtidigt som de höga kraven på kvalitet tillgodoses.

Enkelt att vara kund

Det ska vara enkelt att vara kund hos Nutrinor. Prodiga är ett kosttillskott som ska tas dagligen, så för att säkerställa att du har tillräckligt med kapslar tillgängliga har företaget en leveranstjänst där du efter första leveransen får tre månaders konsumtion direkt hem till dig i brevlådan var tredje månad .

Kunderna upplever en god effekt av Prodiga, och vill fortsätta använda produkten. Därför har företaget ingen bindningstid eller uppsägningstid, och du kan när som helst säga upp din prenumeration. Om du har några frågor kan du enkelt kontakta deras team av experter via telefon eller e-post.

Vill du dela med dig av dina erfarenheter?

Har du testat Prodiga och upplevt bra resultat? Kontakta oss gärna via e-post och berätta om dina upplevelser.

Testa Prodiga idag!

Undrar du om Prodiga kan vara något för dig? Fyll i beställningsformuläret på nästa sida så kan du beställa ett provpaket direkt till din brevlåda. 

© 2022 
Om oss  Cookies policy